Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το 'ξερες αυτό ? Α΄μέρος



  • Για να μην αναρωτιέστε αν θα ξεραθούν τα φυτά σας τώρα που θα φύγετε διακοπές, μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας. Πάρτε ένα κομμάτι φιτίλι ή επίδεσμο και βυθίσετε τη μια άκρη του στο χώμα μιας γλάστρας και την άλλη στο νερό ενός κουβά,τον οποίο θα έχετε τοποθετήσει ψηλότερα.
  • Ο καπνός των τσιγάρων συντομεύει τη ζωή των λουλουδιών,γι' αυτό πρέπει να αερίζετε καλά το χώρο στον οποίο βρίσκονται τα λουλούδια σας.
  • Διαλύστε ένα κουταλάκι ζάχαρη σε ζεστό νερό και ρίξτε το στο βάζο με τα λουλούδια. Η γλυκόζη απορροφάται από τα λουλούδια,επιδρά στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και έτσι το φυτό τρέφεται και ζει παραπάνω.
  • Για να κρατήσουν περισσότερο τα λουλούδια σας στο βάζο, πρέπει να αλλάζετε το νερό κάθε δύο μέρες και να κόβετε τις άκρες τους μέρα παρά μέρα,γιατί νεκρώνονται και δεν απορροφούν νερό.Ακόμη πρέπει μέρα παρά μέρα να αφαιρείτε τα μαραμένα άνθη και φύλλα για να ζωντανεύουν τα υπόλοιπα. 
  • Για να αντέξουν οι γαρδένιες σας το χειμώνα,τοποθετήστε τις σε σημείο που να τις βλέπει ο ήλιος και σκεπάστε τις με ένα νάιλον,μην ξεχάσετε να κάνετε με την καρφίτσα δύο – τρεις τρύπες στο νάιλον για να αναπνέει το φυτό.
  • Έχουν οι τριανταφυλλιές σας παράσιτα;Σε ένα λίτρο νερού, ρίξτε μέσα όσες πιο πολλές γόπες (από αποτσίγαρα) μπορείτε να βρείτε.Ανακατέψτε τες, αφήστε τες μέσα μερικές ώρες,φιλτράρετέ τες και χρησιμοποιείτε το υγρό για να ψεκάζετε συχνά τις τριανταφυλλιές σας.Ζιζάνια δεν πρόκειται να τις πλησιάσουν ξανά.
  • Έχετε πρόβλημα να διατηρήσετε βασιλικό στη γλάστρα μέσα στο σπίτι όλο το χρόνο;Συνήθως το πρόβλημά τους είναι το ότι μαυρίζει και ξεραίνεται ο κορμός τους στο σημείο που έρχεται σε επαφή με το χώμα.Δοκιμάστε, να προσθέσετε 3 σταγόνες ξύδι στο νερό που ποτίζετε τον βασιλικό σας.Η αλλαγή στην οξύτητα του χώματος βοηθάει.
  • Αν έχετε γυμνοσαλίγγαρους (slugs) στον κήπο σας, βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο,μια κούπα από μείγμα μισής μπύρας και μισού νερού.Η μυρωδιά θα τα προσελκύσει και το υγρό θα τα πνίξει.
  • Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει.Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και φυτά ή λαχανικά σας,είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων,φθηνό και προ παντός αβλαβές για την υγεία σας.
  • Αν έχετε παράθυρο στην κουζίνα σας τοποθετήστε μία ζαρντινιέρα στο περβάζι του.Φυτέψτε βασιλικό,μαϊντανό, άνηθο,δενδρολίβανο,όποια αρωματικά βότανα σας αρέσουν και θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας.
  • Στην ζαρντινιέρα μην φυτέψετε φυτά στο ίδιο ύψος.Προσπαθήστε να κρατήσετε κάποια ισορροπία, βάζοντας στις άκρες της ζαρντινιέρας χαμηλά κρεμαστά φυτά και στο κέντρο της πιο φουντωτά,ψηλά φυτά.
  • Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα μαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα.
  • Τώρα την άνοιξη, αν θέλετε τα δένδρα του κήπου σας να αναπτυχθούν γρηγορότερα, βοηθήστε τα να αρχίσουν να κυκλοφορούν τους χυμούς των πιο ελεύθερα!Διπλώστε μια εφημερίδα σε ρόλο, και χτυπάτε με αυτόν τον κορμό του δένδρου, από το χώμα μέχρι τα κλαδιά,γύρω-γύρω.
  • Ένα μπουκέτο λουλούδια κάπως μαραμένα ξαναβρίσκει τη φρεσκάδα του αν,αφού κόψετε την άκρη των μίσχων,βάλετε τα λουλούδια για λίγα λεπτά σε πολύ ζεστό νερό.
  • Τοποθετήστε σε κάποια σημεία της βεράντας ( ή κρεμάστε στις κληματαριές ή στο φράκτη ) μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια ( από νερό ή αναψυκτικό ),αφού προηγουμένως βάλετε μέσα σε αυτά δύο - τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και να κλείσετε με το καπάκι τους.Στη συνέχεια ανοίξτε 3- 4 τρύπες,λίγο πιο κάτω από το στόμιο του κάθε μπουκαλιού σε μέγεθος που να μπορεί να περάσει ένα μολύβι.Η μυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει τις σφήκες,οι οποίες,μπαίνοντας μέσα στο μπουκάλι, δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν.
  •  Μη βάζετε ποτέ στο ίδιο βάζο γαρίφαλα με χρυσάνθεμα,γιατί τα χρυσάνθεμα θα "σκοτώσουν " τα γαρίφαλα.

via : spitikipos
       asxetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

i love comments