Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Μεταφύτευση γλάστρας

 

Το ριζικό σύστημα των φυτών μας μεγαλώνει,όπως μεγαλώνει και το πράσινο μέρος του φυτού.Όταν θα αγοράσετε ένα φυτό από το φυτώριο και θα το φέρετε σπίτι,το πιο πιθανό είναι να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.Ακόμη και τα φυτά που είχατε υιοθετήσει παλιότερα σίγουρα έχουν τώρα αναπτυχθεί και έχουν την ανάγκη μιας μεγαλύτερης γλάστρας για να συνεχίσουν να μεγαλώνουν σωστά.
Αν τα φυτά στις γλάστρες σας δείχνουν κάπως έτσι τότε χρειάζονται επειγόντως μεταφύτευση.Πως ξέρω πότε το φυτό μου θέλει μεταφύτευση?
Το πιο εμφανές σημάδι είναι όταν οι ρίζες του φυτού φαίνονται στην επιφάνεια της γλάστρας,ή κρέμονται από την τρύπα αποστράγγισης.Αν το φυτό σας μοιάζει να μην αναπτύσσεται καθόλου ή ελάχιστα,απλά αναποδογυρίστε την γλάστρα και βγάλτε τη μπάλα χώματος.Όταν φαίνονται μόνο οι ρίζες και σχεδόν καθόλου το χώμα,είναι ένδειξη ότι πρέπει να αλλάξετε τη γλάστρα με μια μεγαλύτερη.
Πότε να κάνω την μεταφύτευση?
Αν το φυτό σας μόλις ήρθε σπίτι από το φυτώριο,καλό θα ήταν να μην το μεταφυτέψετε αμέσως αλλά να το αφήσετε για 2 εβδομάδες να συνηθίσει τις καινούργιες συνθήκες του σπιτιού σας (φωτισμός,θερμοκρασία,υγρασία).       
Τα νεαρά φυτά που ήδη έχετε στην κατοχή σας πρέπει να τα μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερες γλάστρες 1 φορά κάθε χρόνο.
Τα μεγαλύτερα φυτά σας ή αυτά που έχουν αργή ανάπτυξη θα τα αλλάζετε γλάστρα κάθε 2 χρόνια.
Η καλύτερη περίοδος μεταφύτευσης για όλα τα φυτά είναι πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται,δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.Η μεταφύτευση των φυτών που ανθίζουν το χειμώνα πρέπει να γίνεται νωρίς το φθινόπωρο.

clay pots, repotting, terra cotta pots

Πως θα διαλέξω μεγαλύτερη γλάστρα?
Το μέγεθος της καινούργιας γλάστρας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο από την παλιά.Και υπάρχει λόγος γι' αυτό.Όσο περισσότερο χώρο έχουν οι ρίζες τόσο θα αναπτύσσονται και πρέπει να γεμίσουν την γλάστρα για να αρχίσει να μεγαλώνει και το φυτό σας,έτσι στη ουσία καθυστερείτε την εμφανή ανάπτυξη του φυτού.
Αν η γλάστρα που θα μεταφυτέψετε το φυτό σας είναι πλαστική και ήδη χρησιμοποιημένη καλό θα ήταν να την πλύνετε με χλωρίνη και νερό,ούτως ώστε να αποφύγετε τυχόν αρρώστιες που προϋπήρχαν.
Αν η γλάστρα σας είναι καινούργια και κεραμική βυθίστε την μέσα σε νερό για λίγες ώρες πριν φυτέψετε.Οι κεραμικές γλάστρες έχουν την ιδιότητα να ρουφάνε το νερό που ποτίζετε το φυτό,αφήνοντας το διψασμένο.
Πως κάνω τη μεταφύτευση?
Για να βγάλετε ένα φυτό από την γλάστρα του γυρίστε το ανάποδα εάν είναι μικρό,ή γυρίστε το στο πλάι αν είναι μεγάλο και προσεχτικά βγάλτε την μπάλα χώματος κρατώντας το καλά.Αν έχει κολλήσει και δεν βγαίνει χτυπήστε δυνατά και κοφτά τον πάτο της γλάστρας σε ένα σκληρό σημείο(όπως ένα τραπέζι).Ισιώστε τις ρίζες του φυτού αν είναι κουλουριασμένες και μπερδεμένες ή καλύτερα κόψτε τες περιμετρικά από την επιφάνεια της γλάστρας προς τη βάση της για να βοηθήσετε στην δημιουργία καινούργιων ριζών.
Βάλτε στον πάτο της καινούργιας γλάστρας σπασμένο κεραμίδι η μικρό βότσαλο για την αποστράγγιση και γεμίστε χώμα μέχρι τη μέση.Κεντράρεται το φυτό σας στη μέση του δοχείου και γεμίστε τα γύρω κενά με χώμα.Πατήστε με τα δάχτυλα σας το χώμα για να σιγουρευτείτε ότι έχει πάει παντού.
Ποτίστε αρκετά μέχρι να φτάσει το νερό κάτω στις ρίζες και να σταθεροποιηθεί η μάζα χώματος.Αν χρειαστεί συμπληρώστε χώμα.
Πως περιποιούμαι το φυτό μετά την μεταφύτευση?
Η μεταφύτευση από μόνη της δημιουργεί αρκετό στρες στο φυτό σας γι' αυτό δείτε τι πρέπει να κάνετε μετέπειτα.
  • Μην εκθέτεται το φυτό σας κατευθείαν στις ακτίνες του ήλιου γιατί μπορεί να είναι καταστροφικό.
  • Κρατάτε πάντα το χώμα σας νωπό,όχι όμως πολύ υγρό.Αν παρατηρήσετε τα φύλλα του να είναι άτονα χρειάζεται περισσότερο νερό,ενώ αν κιτρινίζουν σημαίνει ότι ποτίζετε υπερβολικά.
  • Η υψηλή υγρασία της ατμόσφαιρας συνήθως βοηθάει τα μεταφυτευμένα φυτά.
  • Ποτέ μην λιπαίνεται τα φυτά που μεταφυτέψατε.Οι κομμένες ρίζες τους μπορεί να καούν από το λίπασμα.Περιμένετε τουλάχιστον ένα μήνα για την λίπανση.

                                            

                        καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

i love comments