Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Στάχτη η θαυματουργή !


 Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. 
Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. 

Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. 

Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. 

Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. 
Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. 

Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα.

 Είναι καλό να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του pH του εδάφους.

 Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1/4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

Μπορεί να προστεθεί στον κάδο του κομπόστ ειδικά αν έχετε ρίξει μεγάλες ποσότητες πευκοβελόνων ή άλλων όξινων υλικών, οπότε και διορθώνει το pH του μίγματος.

Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.

Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους. Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φωλιά!

Η αλισίβα είναι το γνωστό σταχτόνερο που εκτός του ότι είναι το καλύτερο απορρυπαντικό που έχει επινοήσει ο άνθρωπος,τις καθαριστικές και ευεργετικές ιδιότητες,είναι και ένα θαυμάσιο υλικό που μπορείτε να διαχειριστείτε και στον κήπο σας. 

Συνταγή για αλισίβα
χρησιμοποιούμε στάχτη μόνο από ξύλα όχι κάρβουνο που μπορεί να είναι συνθετικό. 

 • Περνάω τη στάχτη από ένα αραιό τούλι ή μια σήτα.θα χρειαστώ 2-3 κουταλιές της σούπας.
 • Τη ρίχνω σε ένα μεγάλο μπρίκι και ρίχνω ως τη μέση νερό.
 • Αφήνω να κοχλάσει λίγο και κατεβάζω από τη φωτιά.
 • Ρίχνω λίγο κρύο νερό και αφήνω να κατακάτσει.
 • Τη σουρώνω με ένα ψιλό σουρωτήρι και έχω την αλισίβα μου. • via : http://fysikaproionta.blogspot.gr/2010/12/blog-post.html  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  i love comments