Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Wisteria ή Γλιτσίνια

Tree Wisteria Caroline<br>Standard Form




Γουιστέρια ή αλλιώς Γλιτσίνια όπως τη λέμε στη χώρα μας είναι ένα εντυπωσιακό φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό που μας ήρθε από την μακρινή Κίνα.








Η γλυτσίνια είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης,ανθίζει νωρίς την άνοιξη,Απρίλιο-Μάιο,τα λουλούδια της είναι πολύ εντυπωσιακά και κρέμονται σε ταξιανθίες χρώματος λευκού,κόκκινου,μωβ ή μπλε.Μπορεί να ξεπεράσει και τα 25 μέτρα σε ύψος και το πλάτος της φτάνει τα 10 μέτρα.Όσο γρήγορη και επιθετική ανάπτυξη κι αν έχει τόσο αργή είναι η ανθοφορία της,καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 6 χρόνια για να μας προσφέρει τα εντυπωσιακά της άνθη.Το φυτό πρέπει να ωριμάσει κατάλληλα πριν ανθίσει,γι'αυτό και χρειάζονται τόσα χρόνια αναμονής, βέβαια μας αποζημιώνει με το πλούσιο φύλλωμα της που με τα χρόνια γίνετε ολοένα και πλουσιότερο. 
Συνιστάται η φύτευση σε ηλιόλουστες θέσεις και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.



Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό,αντέχει μέχρι και τους -30 βαθμούς κελσίου,στην ξηρασία αλλά και τον άνεμο,αρκεί βέβαια να έχει σωστή στήριξη (δέστε την σταθερά σε πέργκολες και ψηλούς φράκτες).




Το χειμώνα η γλιτσίνια χάνει τα φύλλα της και δεν θα σας θυμίζει καθόλου το εύρωστο φυτό που ξέρετε αφού θα παραμείνουν μόνο τα ξερά κλαδιά.
Το κλάδεμα της γλυτσίνιας είναι το μυστικό για καλή ανθοφορία.Κλαδέψτε το νέο φυτό αφαιρώντας τουλάχιστον το ήμισυ της αύξησης του προηγούμενου έτους,αφήνοντας μόνο μερικά μπουμπούκια ανά στέλεχος.Κλαδεύετε αυστηρά νωρίς την άνοιξη πριν το φυτό ανθίσει, μόλις δείτε τα πρώτα μικρά μπουμπούκια να κάνουν την εμφάνισή τους γιατί τα ξερά κλαδιά δεν σας επιτρέπουν να καταλάβετε που πρέπει να κλαδέψετε.



Η γλιτσίνια σας είναι ανεπτυγμένη αρκετά και ακόμη δεν ανθίζει?Τότε κάντε το εξής:
Πάρτε ένα φτυάρι και βυθίστε το αρκετά στο έδαφος γύρω από την μπάλα φύτευσης του φυτού σας (υπολογίζοντας μισό μέτρο περιμετρικά).Με αυτόν τον τόπο κόβετε περίπου το 1/2 των ριζών με αποτέλεσμα το φυτό σας να βρεθεί σε κατάσταση σοκ και να αρχίσει να ανθίζει ανεξέλεγκτα!
Προσοχή χρησιμοποιήστε αυτή την τεχνική μόνο σε ήδη μεγαλωμένα και ώριμα φυτά που έχουν καθυστερήσει την ανθοφορία τους.  
 


photos : whiteflowerfarm
             humesseds.com
             fassadengrun
             apleasantdestruction

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

i love comments