Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Παιώνιες





Οι παιώνιες είναι από τα μακροβιότερα πολυετή φυτά αφού μπορούν να επιβιώσουν πάνω από 50 χρόνια σε μεσογειακούς κήπους.Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές αρκεί να έχετε προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος που θα τις φυτέψετε.Τα άνθη τους είναι μεγάλα,με διάμετρο που ξεπερνά συνήθως τα 10 εκατοστά χρώματος κόκκινου,λευκού ή ρόδινου.




Αγαπούν τον ήλιο αλλά αναπτύσσονται καλύτερα σε ψυχρότερες  περιοχές αφού στη φύση θα τις βρούμε σαν αγριολούλουδα που φυτρώνουν σε πολλά βουνά τις Ελλάδας.
Ανέχονται την ελαφριά σκιά αλλά ανθίζουν περισσότερο κάτω από τον ήλιο.
Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε παιώνιες είναι νωρίς το φθινόπωρο.Χρειάζονται εδάφη καλά στραγγιζόμενα με ουδέτερο ph ή ελαφρώς όξινα.Διαλέξτε ένα μέρος όταν θα τις φυτέψετε που να μην είναι πολύ κοντά σε δέντρα ή θάμνους γιατί οι ρίζες τους θα ανταγωνίζονται ποια θα πάρει τα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα οι παιώνιες σας να κάνουν μικρότερα λουλούδια και η ανάπτυξή τους να μην είναι η αναμενόμενη.

 A frilly white with pink tones.

Η τρύπα που θα σκάψετε για να τις φυτέψετε πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 50 εκατοστά το ίδιο και διάμετρο για να απλώσετε καλά τις ρίζες τους.Θα χρησιμοποιήσετε καλά χωνεμένη κοπριά και λίπασμα που θα το ρίξετε στην τρύπα πριν φυτέψετε.Θα προσέξετε το ρίζωμα να φυτευτεί ώστε τα μάτια να κοιτάνε προς τα πάνω και να μην είναι σε μεγαλύτερο βάθος από 5 εκατοστά για να εξασφαλίσετε την πλήρης άνθιση του φυτού σας.Ποτίστε γενναιόδωρα.
Αν θα τις αγοράσετε σε γλάστρα και θέλετε να τις μεταφυτέψετε στο χώμα,φυτέψτε τες στο ίδιο επίπεδο που ήταν και στο δοχείο.Δώστε στις παιώνιες σας ένα ελαφρύ λίπασμα κάθε σεζόν,μην τις υπερ-λιπαίνετε γιατί θα έχετε σαν αποτέλεσμα υπερβολική ανάπτυξη των φύλλων και λιγότερα άνθη.

 Pretty pink!

Οι παιώνιες σας θα είναι ευτυχισμένες και υγιείς χρόνο με τον χρόνο.Όπως και τα περισσότερα φυτά που είναι φροντισμένα και καλά τοποθετημένα θα σας ανταμείβουν κάθε άνοιξη με τα πανέμορφα τους άνθη.


via      : rcgardens.ca
photos : mooseyscountrygarden 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

i love comments