Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σαρκοβόρα φυτά


Αφροδίτη Flytrap, σαρκοβόρα φυτά, Dionaea muscipula


 

Είναι εντυπωσιακά στην όψη, μερικά μπορείς να τα χαρακτηρίσεις και αρκετά όμορφα! Αν κάνεις το λάθος όμως να τα πλησιάσεις αρκετά, θα το μετανιώσεις… (αν δεν με πιστεύετε δείτε στο βίντεο τι έπαθε ένα κακόμοιρο βατραχάκι..)








Τα σαρκοβόρα φυτά(μερικές φορές καλούνται και εντομοβόρα) είναι φυτά τα οποία απορροφούν θρεπτικά μόρια(αλλά όχι ενέργεια)μέσω τις παγίδευσης και κατανάλωσης ζώων ή πρωτόζωων και κυρίως εντόμων και αρθρόποδων.
Τα σαρκοβόρα φυτά δείχνουν να προσαρμόζονται σε μέρη όπου το χώμα είναι λεπτό ή φτωχό σε θρεπτικές ουσίες, ειδικά στο άζωτο. Τέτοια μέρη μπορεί να είναι βάλτοι, βράχοι και άλλα.
Η πραγματική σαρκοφαγία πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί στις τελευταίες δέκα σειρές φυτών, και αυτές αντιπροσωπεύονται τώρα σε περισσότερα από δώδεκα γένη, σε πέντε οικογένειες.
Αυτές περιλαμβάνουν περίπου 625 είδη που προσελκύουν και παγιδεύουν τη λεία, παράγουν πεπτικά ένζυμα και απορροφούν τα διαθέσιμα θρεπτικά που προκύπτουν.
Η σύλληψη της λείας γίνεται με το λεγόμενο συλληπτήριο φύλλο. Ουσιαστικά δηλαδή, το κλασικό φύλλο των φυτών έχει μεταμορφωθεί σε συλληπτήριο.
Ο τρόπος με τον οποίο παγιδεύονται τα έντομα ποικίλλει και οφείλεται στη διαφορετική μορφολογία του συλληπτήριου φύλλου του κάθε εντομοβόρου φυτού.
Για παράδειγμα στο φυτό Dionaea το συλληπτήριο φύλλο θυμίζει δαγκάνα, στο Nepenthes μοιάζει με υδρία, στο Utricularia τα φυλλάρια είναι κύστες που επιπλέουν στα νερά των βάλτων.

9 τρομακτικά Σαρκοβόρα Φυτά

9 τρομακτικά Σαρκοβόρα Φυτά

9 τρομακτικά Σαρκοβόρα Φυτά

9 τρομακτικά Σαρκοβόρα Φυτά

9 τρομακτικά Σαρκοβόρα Φυτά

9 τρομακτικά Σαρκοβόρα Φυτά

9 τρομακτικά Σαρκοβόρα Φυτά



2 σχόλια:

  1. Η διονέα που έχετε στη φωτογραφία επάνω αριστερά είναι ένα από τα πιο «εύκολα» στην καλλιέργεια φυτά εσωτερικού χώρου. Είχα μία για 3 χρόνια και χάλασε ένα καλοκαίρι που την ξεχάσαμε απότιστη για 1 μήνα περίπου. Οι μόνες «παραξενιές» της ήταν ότι ήθελε βρόχινο ή απιονισμένο (για το σίδερο) νερό και ότι το χειμώνα έπρεπε να την αφήσεις εντελώς απότιστη. Ακόμη δεν έπρεπε να την ταΐζουμε, αφού φρόντιζε μόνη της για την τροφή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αξιοσημείωτες οι πληροφορίες που μας δίνετε από πρώτο χέρι,για ένα τόσο εντυπωσιακό φυτό όπως η Διονέα.Δεν είχα ιδέα πόσο εύκολη είναι στην καλλιέργεια.Γενικά επικρατεί η εντύπωση ότι τα σαρκοφάγα φυτά είναι "δύσκολα και ιδιότροπα" στην φροντίδα γιαυτό αποφεύγονται από τους περισσότερους.Είναι ωραίο που καταρρίπτετε αυτόν τον μύθο,τουλάχιστον για το συγκεκριμένο φυτό και σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας.

      Διαγραφή

i love comments