Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ρυγχόσπερμο








Στα πλάγια του σπιτιού ο φράκτης είναι μεγαλύτερος άρα έπρεπε να καλύψω μεγαλύτερη απόσταση με φυτά.Η πρώτη μου απόπειρα ήταν με ρυγχόσπερμο(Rhynchospermum jasminoides ή Trachelospermum jasminoides) .







Το λένε γιασεμί ρυγχόσπερμο,επειδή το λουλούδι του μοιάζει με το γιασεμί,αλλά δεν είναι.Είναι ρυγχόσπερμο.Το ρυγχόσπερμο είναι αειθαλές αναρριχώμενο φυτό που φτάνει τα 8-9 μέτρα.Γίνεται πολύ πυκνό με καταπράσινα φύλλα,που το χειμώνα κάποια κοκκινίζουν και πέφτουν.Τα άνθη του είναι μικρά,λευκά και άφθονα με τόσο δυνατή μυρωδιά που ζαλίζεσαι.Ανθίζει Μάιο και Ιούνη.
Τα έβαλα παράλληλα με τον σιδερένιο μου φράχτη για να μπλεχτεί και να τον γεμίσει ώστε να μην φαίνεται.


Να επισημάνω ότι στη μέση του κήπου,ακριβώς δίπλα στην περίφραξη βρίσκεται η αιωνόβια βελανιδιά και τα ρυγχοσπέρματα φυτεύτηκαν ακριβώς από κάτω(δεν φαίνονται στη φωτογραφία γιατί είναι πρόσφατη). Αυτό σημαίνει σκιά,σκιά και πάλι σκιά.Και ναι,οι υποψίες μου βγήκαν αληθινές.Δεν τους άρεσε καθόλου το μέρος.



Τα περίμενα κοντά στα 2 χρόνια να μεγαλώσουν,είπαμε ότι προτιμούν τις ημισκιερές θέσεις, αλλά αυτά μεγάλωναν ελάχιστα.Μέχρι που πήρα την μεγάλη απόφαση να τα μεταφυτέψω σε άλλη περίφραξη του κήπου,με πιο πολύ φως και ότι κόστος κι αν συνεπάγεται αυτό.
Το κόστος;2 ρίζες και αρκετή κούραση.Από τα 11 φυτά μου μείναν τα 9.Νόμιζα ότι δεν έφταναν να καλύψω την περίφραξη αλλά το αντίθετο έγινε.Μεγάλωναν πολύ γρήγορα.Τώρα αναγκάζομαι να τα κλαδεύω.Είναι πολύ δυνατό φυτό.Ο Σταύρος το λέει παράσιτο,λόγω της άνεσης του να μεγαλώνει τόσο γρήγορα και να μην το επηρεάζει τίποτα.



Η απόσταση των ριζών που θα φυτέψετε πρέπει να είναι ενάμιση μέτρο.Τα φυτώρια λένε ένα μέτρο αλλά μην τους ακούσετε,το κάνουν για να πουλήσουν περισσότερο.Επίσης το ρυγχόσπερμο μπορεί να αναρριχηθεί και σε πέργκολες ξύλινες ή πλαστικές που θα στερεώσετε στον τοίχο.Βασικά μπορεί να αναρριχηθεί παντού.


Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες κατά τα τέλη Μαΐου απολαμβάνουμε μία λουλουδάτη περίφραξη που μοιάζει με καταπράσινο τοίχο και μας σπάει τα ρουθούνια από την έντονη μυρωδιά του γιασεμιού. 





15 σχόλια:

  1. Γειά σου Μιράντα! Πολύ όμορφο το blog σου!
    Λατρεύω το ρυχόσπερμο! Θέλω να βάλω στην μια πλευρά του μπαλκονιού μου, που μας χωρίζει από το δίπλα διαμέρισμα. Λες να παραμεγαλώσει και να του είναι μικρός ο χώρος;
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια και σε σένα Κατερίνα καλωσόρισες στον κήπο μου!Έχεις απόλυτο δίκιο που το λατρεύεις είναι από τα πιο όμορφα και ανθεκτικά αναρριχώμενα.Να το βάλεις χωρίς δεύτερη κουβέντα,το έχω προτείνει και σε δύο φίλες μου για τον ίδιο λόγο που το θέλεις και εσύ και είναι ενθουσιασμένες!Και να μεγαλώσει πολύ μην το φοβάσαι,γιατί μπορείς να περιορίζεις την ανάπτυξή του όσο θέλεις κόβοντάς το.Άλλωστε φαντάζομαι ότι θα το βάλεις σε γλάστρα οπότε η ανάπτυξη θα είναι περιορισμένη.Πάντως είναι η καλύτερη δυνατή λύση για να διαχωρίσεις το μπαλκόνι σου από τα άλλα και αν αποφύγεις τα αδιάκριτα βλέμματα,λόγου το ότι γίνεται πολύ πυκνό και δεν ρίχνει τα φύλλα του χειμώνα καλοκαίρι.Ελπίζω να σε βοήθησα λιγάκι,οτιδήποτε άλλο χρειαστείς είμαι στην διάθεσή σου.Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Εχω ρυγχόσπερμο και το λατρεύω για δυο κυρίως λόγους: για την ανθεκτικότητά του και γιατί ανθίζει μια βδομάδα περίπου πριν τα γενέθλια της κόρης μου (30 Μαίου). Η βεράντα μοσχοβολάει και η ομορφιά του απλώνεται πάνω σε έναν ολόκληρο τοίχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Τόνια!Αγαπάμε ρυγχόσπερμο για πολλούς λόγους.Είναι ανθεκτικό,δεν θέλει κάτι ιδιαίτερο στην περιποίηση,μοσχοβολάει,πρασινίζει τοίχους και βεράντες,το χρησιμοποιούμε ως φράχτη για να αποφύγουμε άνεμο και αδιάκριτα βλέματα.
      Σούπερ φυτό λέμε!Καλή σου μέρα κοριτσάκι!

      Διαγραφή
  3. Ολα πολυ ωραια και ενδιαφέροντα ροντα.θα επανελθω συντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα κι από μένα! Πήρα πρόσφατα τρεις ρίζες... Είναι κι για μένα αγαπημένο, το ένα το έχω στον κήπο μου, τα άλλα δύο όμως επειδή μένω σε όροφο τα έχω φυτέψει στο μπαλκόνι (για τους ίδιους λόγους με τους παραπάνω που εγραψαν-για να "κρυφτω" από τους γείτονες, που μένουν κολλητά) σε όσο μεγαλύτερες γλάστρες μπορουσα. Αναρωτιέμαι, πόσο πυκνό μπορεί να γίνει στη γλάστρα; Όσο για την άλλη ρίζα στον κήπο, την έχω από το καλοκαίρι και δεν βλέπω σημαντική ανάπτυξη... Είναι σε ημισκιερο μέρος αλλά το βλέπει αρκετές ώρες και ο ήλιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώστην!Την καλύτερη απόφαση πήρες Μηλένα!Μπορούν να πυκνώσουν και στις γλάστρες σου αρκετά.Βέβαια μην απογοητευτείς,η ανάπτυξή τους δεν θα είναι ποτέ η ίδια σε σχέση με εκείνο που έβαλες στο χώμα καταλαβαίνεις.Όμως με λίγη παραπάνω περιποίηση (νεράκι,λιπασματάκι) θα το κάνουν το θαύμα τους.Και τις γλάστρες μπορούν να πυκνώσουν ικανοποιητικά,τόσο που να σου κάνουν το φυσικό φράχτη που θα ήθελες.Όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν τα κλαδιά τους που θα μοιάζουν με πλοκάμια μη ξεχάσεις να τα μπλέκεις στα κάγκελα ή στην πέργκολα,τα βοηθάς με αυτόν τον τρόπο να στηριχθούν και δίνεις στον πράσινο τοίχο σου το σχήμα που σου αρέσει.Μην ξεκινήσεις να κλαδεύεις έως ότου μεγαλώσουν πολύ και αρχίσουν να βαραίνουν.Αν όλα πάνε καλά θα είναι ανεξέλεγκτη η ανάπτυξη και δε θα προλαβαίνεις να κλαδεύεις(2 φορές το χρόνο).Θα σε αποζημιώσουν και με το παραπάνω για όλο αυτόν τον καιρό που περίμενες.
      Να περνάς να μου λές νέα τους!Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σας... Έχω αρκετό χώρο στο μπαλκόνι μου και αρκετα κάγκελα που θέλω να "καλύψω" όμως είναι Βορεινο το κοιτάει ο ήλιος τις περισσότερες ώρες μα έχει και το αεράκι του... Πιστεύεις θα είναι το κατάλληλο φυτό χωρίς να λυπηθώ να μην μου ξεραθεί κτλ;;; Σε ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Αν έχεις ηλιοφάνεια στο μπαλκόνι τις περισσότερες ώρες της ημέρας ακόμη κι αν υπάρχει αεράκι νομίζω ότι δεν θα έχει πρόβλημα ανάπτυξης το ρυγχόσπερμό σου.Είναι πολύ ανθεκτικά και "σκληρά" φυτά ακόμη και στους μείον στέκονται στο ύψος τους.Τα δικά μου τα έχω μπλεγμένα στα κάγκελα σε χώμα όμως όχι σε γλάστρα σε φωτεινό σημείο με πολύ αέρα καθημερινά,βρίσκομαι στο βουνό,και αντέχουν μια χαρά.Η μόνη φορά που έχασα κάποια αλλά όχι όλα,ήταν μια χρονιά που το χειμώνα η θερμοκρασία έφτασε τους μείον δώδεκα και πάγωσαν.Ελπίζω να σε βοήθησα να αποφασίσεις και να τα χαρείς τα φυτά σου!

      Διαγραφή
  7. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΒΑΛΑ 2 ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ ΦΟΒΑΜΕ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΕΝΩΧΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα είναι πολύ απλό αγαπητέ,θα τις κλαδεύετε στο υψος που επιθυμείτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα! εχω μολις αγορασει ενα πανεμορφο ρυγχοσπερμο και εχω αμφιβολίες για το σημείο που το εχω τοποθετήσει, ειναι σκιερό. το μπαλκόνι μου ειναι νοτιοδυτικό και ειδικα τωρα αρχές Ιουνίου ο ηλιος περνάει ακριβως πανω απο το κτίριο με αποτελεσμα να το βλέπει ο ηλιος ελάχιστα 1 ωρα τη μερα περιπου. υπαρχει λυση να το αλλαξω θεση αλλά καθώς μου αλλαζει τελείως τα σχεδια κατι τετοιο ηθελα και τη δική σας άποψη.. οι απόψεις που έχω ακούσει έως τωρα διίστανται για το ρυγχοσπερμο και το αν χρειαζεται ήλιο η προστασία απο αυτόν και προσωπικά δεν το γνωριζω καθολου ακομη σαν φυτό! σας ευχαριστώ πάρα πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Λία και συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.'Οπως διάβασες και στο ποστ η αλλαγή σε πιο ηλιόλουστη θέση βοήθησε πολύ τα φυτά μου.Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναπτύχθηκαν και στην πιο σκιερή θέση.Όχι βέβαια με την ίδια ταχύτητα.Αλλά πιστεύω ότι αξίζει να τα περιμένεις λιγάκι,θα σε ανταμείψουν.Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν και οι κληματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής.Εγώ ζω σε ορεινό μέρος,πολύ δροσιά το καλοκαίρι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα,με αποτέλεσμα να περιμένω αρκετό καιρό τα φυτά μου να αναδειχθούν.Το ίδιο δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει και σε σένα.Από ότι κατάλαβα το φυτό σου το έβαλες σε γλάστρα άρα θα σου είναι πιο εύκολο να το μετακινήσεις σε πιο ηλιόλουστη θέση σε περίπτωση που δεν πηγαίνει κάτι καλά, σωστά?Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον αγαπάει τον ήλιο όπως και τα περισσότερα φυτά εξωτερικού χώρου άλλωστε.Ελπίζω κάπως να βοήθησα.Θα χαιρόμουν να μάθω νέα σου για την εξέλιξη του πάντως.Καλή τύχη εύχομαι!

      Διαγραφή

i love comments