Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πανσές ο σκυροπυρηνικός!

 


Η εμπειρία μου με τους πανσέδες ήταν ανύπαρκτη μέχρις ότου μετακόμισα στην εξοχή μέσα στο καταχείμωνο και έψαχνα μερικά φυτά για να γεμίσω ένα αυτοσχέδιο παρτεράκι,καθότι και κάτοχος αυλής πανάθεμά με,οι γλάστρες μου έκαναν λίγο μπανάλ και ξεπερασμένες για τα γούστα μου.
Βέβαια η λασπούρα που επικρατούσε στον κήπο ήταν επική,αφού δεν είχαν τελειώσει οι εργασίες για τον περιβάλλοντα χώρο,πλάκες δεν είχαν μπει,με αποτέλεσμα να μην μπορείς καν να μπεις στο σπίτι αν δεν βούλιαζες μέχρι το γόνατο στη λάσπη,αλλά εγώ εκεί,το παρτέρι παρτέρι.Εντάξει κύριοι,το παραδέχομαι,έχω αμέτρητα κουσούρια και παραξενιές,oυδείς τέλειος!Εσύ δηλαδή,δεν θα 'θελες να ξυπνάς το πρωί και να αντικρίζεις λίγο χρώμα μεσ' τη μουντάδα του χειμώνα?Όχι πες!






 
 Ως γνωστόν ο χειμώνας δεν ενδείκνυται για χρωματιστά λουλούδια και εποχιακές φυτεύσεις και θα έπρεπε να περιμένω την άνοιξη,ή έτσι νόμιζα τουλάχιστον τότε,αλλά το παρτέρι έπρεπε να γεμίσει και καθότι αγύριστο κεφάλι με παρωπίδες ενίοτε,αποφάσισα μια κρύα ηλιόλουστη μέρα να σουλατσάρω στα κοντινά φυτώρια να πάρω τον αέρα μου και μερικά λουλούδια.


Η έκπληξή μου μεγάλη όταν ανακάλυψα πως υπάρχουν αρκετά χειμωνιάτικα χρωματιστά είδη φυτών,όπως κυκλάμινα,έρικες,αζαλέες,πανσέδες,βιολέτες λογιών λογιών βολβοί και αλεξανδρινά.Διάλεξα πανσέδες.Με εντυπωσίασε η μεγάλη ποικιλία των χρωμάτων αλλά και το ιδιαίτερο σχήμα τους.


Φύτεψα στο παρτέρι μου καμιά εικοσαριά κεσεδάκια σε απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ τους όπως μου είπε ο φυτωριατζής και τα πότισα με ευλάβεια προσέχοντας να μην βρέξω τα άνθη και τα φύλλα.Περιττό να σου πω ότι τις επόμενες μέρες κοιτούσα κάθε μισάωρο έξω από το παράθυρο την πολύχρωμη θέα των λουλουδιών μου περιμένοντας με αγωνία να τα δω να μεγαλώνουν,μέχρι που μια μέρα έγινε το κακό.
Παχύ χιόνι είχε καλύψει τα πάντα αφού το έριχνε πυκνό από βραδύς,και πάνε και οι πανσέδες,πάει και το παρτέρι.Δηλαδή το παρτέρι εκεί ήταν,
αλλά οι πανσέδες?
Τις επόμενες μέρες επικρατούσε παγωνιά,τα χιόνια όχι μόνο δεν έλιωναν,αλλά είχαν μετατραπεί σε πάγο,με αποτέλεσμα να τον ξεγράψω τον πανσέ δια παντός.Είχε γίνει πατάκι,ένα με το χώμα.Πάνε τα λαμπερά χρώματα,χάθηκαν μαζί με το ζωντανό πράσινο των φύλλων,τα φυτά είχαν γείρει του θανατά στο χώμα και ήταν σκεπασμένα από (θα 'τανε δεν θα' τανε 7 τόνους) χιόνι.


Πόνεσα πολύ.Η απογοήτευσης ήτο μεγάλη,έκλαψα λίγο,θρήνησα και έπειτα ανασκουμπώθηκα και έπεισα τον εαυτό μου να μην ξαναασχοληθεί με το παρτέρι,τουλάχιστον για όσο κρατήσει η κακοκαιρία.


Όμως γρήγορα ο ήλιος έλαμψε ξανά στον ουρανό αφού έκαναν την εμφάνισή τους οι αλκυονίδες μέσ' την καρδιά του χειμώνα,τα χιόνια έλιωσαν,ξύπνησε η φύση που κοιμόταν,ξαναζωντάνεψαν φυτά και δέντρα,αναπτερώθηκαν ελπίδες και γεμίσαμε αισιοδοξία και χαρά.Τότε ήταν που παρατήρησα ότι τα πανσεδάκια που είχα φυτέψει στο παρτέρι όχι μόνο δεν μας είχαν αφήσει χρόνους,αλλά έγιναν και σαν καινούργια!


Ξαναζωντάνεψαν,πήραν τα πάνω τους,έλαμψαν τα χρώματα,θέριεψαν.Το χιόνι τους έκανε καλό!Κάτι σαν φυσικό λίφτινγκ,ας πούμε!
Εκείνα γύρισαν στις παλιές τους δόξες και εγώ γέμισα αισιοδοξία βλέποντας τη φύση να κάνει μικρά θαύματα!    


Υποχρεωτικά tips για την υγεία του πανσέ

  • Μην τους φυτέψεις πολύ βαθιά στη γη,γιατί μπορεί να αρρωστήσουν.Υπολόγισε και φύτεψε στο ίδιο βάθος που έχουν τα γλαστράκια που αγόρασες.
  • Το λίπασμα που θα χρησιμοποιήσεις φρόντισε να έχει μπόλικη νιτρική αμμωνία,που απορροφάτε καλύτερα από τα παγωμένα εδάφη.Το ίδιο ρίξε και στις γλάστρες σου.
  • Κόψε τα λουλούδια που ξεραίνονται από τον μίσχο τους.Θα βοηθήσεις το φυτό σου να βγάλει καινούργια και να ανθίζει συνέχεια.
  • Φύτεψέ τους τον Σεπτέμβρη και θα τους απολαμβάνεις μέχρι και το τέλος της άνοιξης.Αν βρίσκεσαι σε μέρη κρύα όπως και εγώ,θα τους χαίρεσαι και τον Ιούνη. 
  • Θες πανσέ και του χρόνου?Κανένα πρόβλημα.Άφησε μερικά λουλούδια να ξεραθούν πάνω στο φυτό χωρίς να τα κόψεις.Μόλις τινάξουν τα πέταλα,θα σχηματιστεί μια μπαλίτσα που θα την αφήσεις όπως είναι για να μεγαλώσει.Μόλις μεγαλώσει θα σχηματιστεί στη θέση της ένα μικρό αστεράκι που θα περιέχει μέσα τους σπόρους.Όταν οι σπόροι μαυρίσουν,θα είναι έτοιμοι να τους συλλέξεις.Φύτεψέ τους στην γλάστρα ή το χώμα αργά το καλοκαίρι,μετά τις τελευταίες ζέστες και γρήγορα θα απολαύσεις τα δικά σου πολύχρωμα φυτά. 


Προαιρετικά tips

  Αφήστε τον στην ησυχία του και προπαντός μην τον μελετάς.Καλού κακού σταύρωσέ τον και φτύστον,την ώρα που περνάς από δίπλα του,δήθεν τυχαία.

簡   Ψάξε να βρεις χιόνι και βάλτον γρήγορα από κάτω.Θα ξανανιώσει και θα σε ευγνωμονεί.

  Χρησιμοποίησέ τον όπως στην αρχαιότητα.Σαν ηρεμιστικό σε περιόδους κακιάς φρίκης ή φτιάξε μ' αυτόν μαγικά φίλτρα αγάπης.
      Προσοχή μην το παρακάνεις! 



17 σχόλια:

  1. Σαν τα χιόνια δηλαδή κι εσύ και λίγο πριν την έκβαση του νέου χειμώνα, τσουπ! Ένα Μιραντοπανσεδάκι μοσχομυριστό στις οθόνες μας! Πολύ χάρηκα που σε είδα μαντάμ και εύχομαι να χαίρεσαι το σπιτάκι σου και τα υπέροχα λουλουδικά! Σαν τη φύση δεν έχει μάνα μου! Φιλιά άπειρα και καλημερούδια :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε τους ήξερα καθόλου τους πανσέδες για χειμωνιάτικους... Νόμιζα κι εγώ πως όλα τα χρωματιστά πάνε με την άνοιξη! Νομίζω πως θα προμηθευτώ ένα γλαστράκι για το χειμώνα!
    Καλώς μας ήλθες!!! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς το Μιραντάκι! Πολύ όμορφη και χρωματιστή ανάρτηση! Έμαθα πολλά για τους πανσέδες και όχι μόνο, σε ευχαριστούμε πολύ!
    Εύχομαι να περνάς όμορφα στην επαρχία!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....και σε μελέταγα με το νου μου, τις προάλλες... Κι έλεγα, τι να κάνει αυτή η ψυχή...
    Welcome back, Μιράντα μου...
    Σε πεθύμησα...
    Φιλιά....♥
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανέμορφο το αυτοσχέδιο παρτεράκι σου αλλά οι φωτογραφίες σου ακόμη ομορφότερες!
    Τελικά έχει μεγάλη σημασία η φωτογραφική παρουσίαση του θέματος και εσύ ήσουν άψογη.
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είδαν καλά τα τσαχπινογαργαλιάρικα ματάκια μου;
    Γουέλκαμ μπακ Μιράντα μας με φωτογραφίες όαση!
    Φιλούρες ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά το πε το διαμαντάκι μου σαν τα χιόνια!Τώρα που κρυώνει σιγά σιγά ο καιρός είπα και γω να σκάσω μύτη να σας χρωματίσω - λουλουδιάσω τις μέρες!Και γω σας πεθύμησα βρε (πολύ πολύ) και θα περάσω να σας δω όλες με το πάσο μου.Τώρα όσο για το καμ μπακ,δεν είμαι και σίγουρη,αλλά ένα γκέστ δεν μπορείτε να πείτε το έκανα! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαχαχα!! Ακόμα γελάω με τα "προαιρετικά tips" σου!
    Οι πανσέδες είναι υπέροχοι, και οι φωτογραφίες σου δείχνουν όλη την ομορφιά τους! Γενικά τους θεωρώ πολύ αριστοκρατικά φυτά, και τα λουλούδια τους είναι στολίδια για έναν κήπο!
    (το ότι χρειάζονται χιόνι για να στανιάρουν, όμως, ειλικρινά δεν τους το'χα...)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μας ήρθες σαν την Άνοιξη και μας έφερε χειμωνιάτικους πανσέδες!!
    Πανέμορφα λουλούδια οι πανσέδες!!
    Καλώς μας ξανάρθες!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αγαπημενα μου λουλουδια!
    ειναι πανεμορφα!

    καλως ηρθες! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια
    Δεν ξέρω πόσο κρύο κάνει εκεί που είσαι, όμως δοκίμασε και τις καλέντουλες για πιο «ανάλαφρη» και λαμπερή ατμόσφαιρα και τα καλλωπιστικά λάχανα για πιο «σοβαρές» εικόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάντα πραγματικά όταν επισκέπτεστε τον μικρό μου κήπο και απολαμβάνω τις πολύτιμες συμβουλές σας που τις αναζητώ με μανία!
      Αγαπημένα λουλούδια οι καλέντουλες,μου έκαναν την τιμή να στολίζουν με το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα τους το παρτέρι μου έναν χειμώνα,όμως δεν ξέρω τελικά τι δεν άντεξαν,τον χιονιά ή εμένα,ή την έλλειψη ήλιου καθότι και σκιερό,ή μπορεί και όλα αυτά μαζί.
      Και λάχανο έτυχε να φιλοξενήσω,όμως μετά από λίγο καιρό ψήλωσε τόσο που κόντεψε να μου βγάλει το μάτι,και μόνο λάχανο δεν το λεγες.Μάλλον κι αυτό αναζητούσε τον ήλιο του.Όμως δεν το βάζω κάτω,θα συνεχίσω να αναζητώ το τέλειο χειμωνιάτικο άνθος,γιατί εδώ πάνω στα μέρη μου έχουμε βαρύ χειμώνα και τα μάτια μου ζητούν απεγνωσμένα χρώμα!
      Καλή σας μέρα (με πιάσατε απροετοίμαστη,δεν είχα να σας τρατάρω και τίποτα!)

      Διαγραφή
  12. Τι πανέμορφα χρώματα, τι υπέροχη εικόνα!!!! Μιράντα μπράβο σου!!!
    Σ΄ευχαριστούμε γι' αυτό που μοιράστηκες μαζί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πανέμρφοι οι πανσέδες!!! αγαπώ τα λέλουδα!!! ευχαριστούμε για τα tips!! φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιράντα μου, τι όμορφες εικόνες!!! Είναι υπέροχοι οι πανσέδες σου!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την είχα διαβάσει και τότε την ανάρτησή σου, την διαβάζω και τώρα!
    Ναι, σε απόλαυσα! Ναι, σε πάω! Και ναι! ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ!!! ΠΟΛΥ!
    Αγκαλίτσα και φιλάκι, μουρλοκομείο μου!
    Ελπίζω να σε βρίσκω καλά!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά, πανσεδάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

i love comments