Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΛΑΤΟ





Αν αποφασίσατε φέτος τις γιορτές να στολίσετε φυσικό Χριστουγεννιάτικο έλατο μη διστάσετε γιατί δεν πρόκειται για έλατα που κόπηκαν παράνομα από το δάσος,αλλά για νόμιμη καλλιέργεια ελάτης που προορίζονται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.Για να σιγουρέψετε περισσότερο την επιλογή σας ελέγξτε αν υπάρχει η ειδική σήμανση του δασαρχείου. 



Αγοράστε έλατα που πωλούνται σε γλάστρες. Δεν απαιτούν ιδιαίτερη περιποίηση, παρά μόνο κάποιο φωτεινό παράθυρο, πότισμα και μια φορά στους δυο μήνες “τάϊσμα” με λίπασμα. Αναπτύσσονται αργά και αποτελούν ένα ζωντανό ολοπράσινο στολίδι στο σπίτι σας όλο τον χρόνο. Το στολίζετε τις γιορτές ενώ τον υπόλοιπο χρόνο στολίζει το σπίτι σας θαυμάσια. Το καλοκαίρι μπορείτε να το βγάλετε στο μπαλκόνι ή κήπο σας, εφόσον βέβαια το εκθέτεται στον ήλιο πολύ προοδευτικά.


Αν αποφασίσετε να αγοράσετε έλατο που δεν είναι φυτεμένο σε γλάστρα,ζητήστε κάποιο που να μην του έχουν καρφώσει σταυρό από παλέτες για στήριξη ούτως ώστε να μπορέσετε να το βυθίσετε σε κουβά με νερό για να το διατηρήσετε μέχρι να το στολίσετε.Σε κάθε λίτρο νερού που θα βάλετε για το έλατο,προσθέτετε μια κουταλιά του γλυκού,οτιδήποτε φθηνό επιτραπέζιο σιρόπι σάς βρίσκεται στο σπίτι. Αναμείξετέ το καλά. Η ζάχαρη του σιροπιού κρατά το ελατάκι δροσερό και ζωντανό.


Η τομή του κορμού του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου πρέπει να είναι πάντα βυθισμένη στο νερό μέχρι και 5 εκατοστά. Ελέγχετε συχνά την στάθμη του νερού, προσθέτοντας κρύο νερό όταν χρειάζεται.


Κόψτε μια νέα τομή στο κάτω μέρος του κορμού του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, αφαιρώντας 2-3 εκατοστά. Η νέα τομή το βοηθά να απορροφά αρκετό νερό και να διατηρείται περισσότερο. Αφήστε το έξω στο μπαλκόνι, μέχρις ότου είστε έτοιμοι να το στολίσετε. Ποτίζετέ το συχνά. Η βάση του πρέπει να έχει χωρητικότητα 2-3 λίτρα νερού.



Εξετάστε τις βελόνες του προσεκτικά. Αν σπάνε όταν τις λυγίσετε στα δάκτυλά σας, το δένδρο είναι πολυκαιρινό. Ταρακουνήστε το δενδράκι ελαφρά. Δεν πρέπει να χάνει τις βελόνες (φύλλα του), αν είναι φρέσκο.


Σιγουρευτείτε, όταν αγοράζετε ένα φυσικό ελατάκι, ότι είναι φρεσκοκομμένο και καλά διατηρημένο. Έτσι θα αργήσει περισσότερο να ξεραθεί, και να μαδάει αλλά και να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τοποθετείστε το ελατάκι, μακριά από σώματα θέρμανσης, ηλεκτρικά, τζάκια, πηγές θέρμανσης. Μην επιχειρείτε ποτέ να κάψετε έλατο στο τζάκι σας. Ο κίνδυνος ανατίναξης είναι μεγάλος. Μην ξεχνάτε, τα ελατάκια περιέχουν εύφλεκτο ρετσίνι. Όταν αρχίζουν να πέφτουν οι βελόνες του, βγάλτε το έξω για ανακύκλωση.




22 σχόλια:

  1. Με βοήθησες πάρα πολύ με τις συμβουλές σου. Οταν είδα τα έλατα στο Χολομώντα (Χαλκιδική) σκέφτηκα ότι μπορεί μεν να κόβονται αλλά ξαναφυτεύονται έτσι ώστε να διατηρείται πράσινο το βουνό και οι κάτοικοι του Ταξιάρχη (χωριού της περιοχής) να έχουν ένα εισόδημα. Καλές γιορτές Μιράντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε βοήθησα Τόνια!Ο Ταξιάρχης είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης με όλα αυτά τα φυτεμένα έλατα και πραγματικά οι κάτοικοι έχουν βοηθηθεί πολύ με το εμπόριο ελάτων.Καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο με υγεία!

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα Μιράντα!Παλιά στολίζαμε αληθινό έλατο,αλλά μέ τίς τιμές πού έχουν προτιμώ τό ψεύτικο!Ειδα ότι έχουν μικρά σέ γλάστρες!Θά πάρω ένα!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σε σένα Dimi!Να σου πω και εγώ προτιμώ το ψεύτικο,δεν είναι καιροί για έξοδα.Τα μικρά ελατάκια σε γλάστρες είναι μια οικονομική και πολύ όμορφη λύση για περιορισμένους χώρους.

      Διαγραφή
  3. Γειά σου κουκλίτσα!!!! Χάρηκα πολύ που σε είδα (διάβασα).
    Όπως πάντα με αγάπη για τα δέντρα, τα φυτά, τη φύση.
    Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου και θα τις μελετήσω. Εμείς βέβαια έχουμε ψεύτικο αλλά
    δεν πειράζει να γνωρίζουμε όλα αυτά τα σημαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Δήμητρα για την επίσκεψη,να έχεις ένα όμορφο βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Μιραντάκι μου
    πάντα είχα απωθημένο ένα αληθινό έλατο,αλλά τώρα ειδικά, σ αυτές τις εποχές τ όνειρο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες και δύσκολοι και για τους φυτωριούχους.
    Παρόλα αυτά απόλαυσα τις πληροφορίες σου (ειδικά με το σιρόπι εντυπωσιάστηκα!έχουμε ίδια γούστα με το έλατο)και πού ξέρεις μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστούν...
    Για άλλη μια χρονιά λοιπόν ...ψεύτικο !
    Φιλιά πολλά και Καλές Γιορτές σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρούλα μου να'σαι καλά με έκανες και γέλασα με το σιρόπι!Η αλήθεια είναι πως φέτος θα χρειαστούμε πιο σημαντικά πράγματα από ένα αληθινό έλατο στο σπίτι μας(χωρίς να θέλω να υποβιβάσω τα πανέμορφα αυτά δέντρα)αλλά μέρες που είναι δεν θα μπορούσα να μην γράψω για το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων.Σε ευχαριστώ για τα φιλιά και ανταποδίδω τις ευχές σου με χαμόγελο!

      Διαγραφή
  5. Μακάρι να χα ένα αληθινό Έλατο να στολίσω!
    (Αχ αυτή η μουσική...μ αρέσει τόσο πολύ!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη πτοείσαι Χρυσούλα μου καλό είναι και το ψεύτικο για φέτος,του χρόνου βλέπουμε!Σε ευχαριστώ για την ψήφο εμπιστοσύνης στη μουσική!Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. λατρεύω τη φύση! Θα συμφωνήσω με την Χρυσούλα! θα'θελα να'χα αληθινό έλατο για στόλισμα..
    Πολύ καλές οι συμβουλές σου για το τι να προσέξουμε στην αγορά του δέντρου!
    και φυσικά μ'αρέσει πολύ η μουσική που ακούγεται εδώ μέσα.. έχει γλυκό πιανάκι! <3
    Καλό βράδυ! ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Λυδία,χαίρομαι που εγκρίνεις!Μάλλον θα έπρεπε να βάλω το δικό σου γλυκό πιανάκι να ακούμε...

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστούμε Μιράντα για τις χρήσιμες πληροφορίες!!

    Υ.Γ. Μ'αρέσει πολύ η μουσική υπόκρουση που έχεις επιλέξει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια!Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. I wish you a Merry Christmas!
    …………(¯`O´¯)
    …………*./ | \ .*
    …………..*♫*.
    ………, • '*♥* ' • ,
    ……. '*• ♫♫♫•*'
    ….. ' *, • '♫ ' • ,* '
    ….' * • ♫*♥*♫• * '
    … * , • Feliz' • , * '
    …* ' •♫♫*♥*♫♫ • ' * '
    ' ' • . Navidad . • ' ' '
    ' ' • ♫♫♫*♥*♫♫♫• * ' '
    …………..x♥x
    …………….♥ Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ……………★
    …………..ωe
    ………..✻ωíʂђ✻
    …….✻✻ყøʊ a✻✻
    ….✻✻✻мεяяყ✻✻✻
    ..✻✻✻Cђяiʂʈмaʂ✻✻✻
    ………….♥▒♥

    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ & ΑΓΑΠΗ,ΜΙΡΑΝΤΑΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χαρά μου για το όμορφο δεντράκι!Καλές γιορτές με υγεία και χαρά σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  10. Καλή χρονιά, κορίτσι μου!!!
    Με υγεία, χαμόγελο κ' πολλές μαγικές στιγμές!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ να είστε καλά,καλή χρονιά και σε σας με υγεία πάνω από όλα!

      Διαγραφή
  11. σορρυ που σχολιαζω εδω αλλα στην τελευταια σου αναρτηση δεν μου ανοιγει με τιποτα τα σχολια!!

    εχεις βραβειακι χρυσουλινι μου!!

    http://talibanoulla.blogspot.gr/2013/02/11.html

    σμουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ πολύ Μαχουλίνι!Θα επισκεφθώ το κουκλίστικο μπλογκ σου να τα πούμε και από κοντά!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

i love comments