Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤ


ignorance is bliss



Εδώ και αρκετό καιρό ψάχνω διαβάζω και μελετώ τα οφέλη της κομποστοποίησης ευελπιστώντας να τα εφαρμόσω στον δικό μου κήπο,στα δικά μου φυτά.Σε παλαιότερο πόστ είχα αναφερθεί σε ένα απλό λίπασμα που φτιάχνουμε με πεσμένα φύλλα και κομμένα κλαδιά που τα μαζεύουμε σε μια στοίβα στον κήπο μας.Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχουμε μεγάλο κήπο.Ένα ακόμη πιο πλούσιο λίπασμα είναι αυτό που παίρνουμε φτιάχνοντας το δικό μας κομπόστ. Το πληρέστερο άρθρο κατά την γνώμη μου που απαντά σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για την οικιακή κομποστοποίηση είναι το παρακάτω και σας το μεταφέρω αυτούσιο.





Το  κόμποστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη.
Προέρχεται από  τα φυτικά υπολείμματα  του κήπου  και  της κουζίνας μας, τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε  ένα πλούσιο φυτόχωμα, που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους . Είναι αγνό, καθαρό και φυσικό.
Τα φυτικά κατάλοιπα των κήπων και της  κουζίνας συνιστούν το 30% του όγκου των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές. Το κόμποστ  είναι φυσική οργανική ουσία, η οποία επιστρέφοντας στο έδαφος το κάνει πιο εύφορο. 
Αυξάνει τη ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό.
Γενικά θεωρείται ανώτερο από την κοπριά και σαφώς πιο ατοξικό από τα λιπάσματα.

Σωστό χώμα ---> υγιή φυτά ---> καθαρός αέρας


Πώς γίνεται; 
Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο  της Ζωής: ανάπτυξη και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας, που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ, γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.
Από τι αποτελείται ο  σωρός;

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ  ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΦΥΤΟ

 «Πράσινα» και «καφέ»  
Τα  «πράσινα» ή πηγές ενέργειας παρέχουν το άζωτο. Εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και αποσυντίθενται γρήγορα.
Τα  «καφέ» ή δημιουργοί όγκου είναι οι φορείς του άνθρακα. Είναι ξηρά, εμπεριέχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας και αποσυντίθενται αργά.
Φροντίστε η αναλογία καφέ/πράσινο να είναι προς 1
ΠΡΑΣΙΝΑ
ΚΑΦΕ
Υπολείμματα από λαχανικά
Ξερά  φύλλα
Κομμένο χόρτο (γκαζόν)
Κομμένα κλαδιά
Πράσινα φύλλα
Πριονίδι, Ροκανίδι
Μαραμένα  λουλούδια
Άχυρο
Υπολείμματα καφέ και φίλτρο
Χαρτί (θήκες  αυγών, ρολό τουαλέτας , χαρτοπετσέτεςτεμαχισμένα)
Φύλλα τσαγιού και φακελάκια
Τσόφλια αυγού
Υπολείμματα από φρούτα

Κοπριά (ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΓΑ ΖΩΑ)


Τι βάζουμε και τι δε βάζουμε στο σωρό μας.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

  • Φλούδια μπανάνας, καρπουζιού ή πεπονιού (μόνο τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια)
  • Σπόροι
  • Μπαγιάτικο ψωμί
  • Δημητριακά
  • Φύκια
  • Χώμα που δεν χρησιμοποιείτε
  • Αλεύρι
  • Ρύζι
  • Καπνός








Καλύτερα  να αποφεύγονται επειδή                                                                                                              αποσυντίθενται δύσκολα :
  • Φλούδια ξηρών καρπών
  • Κουκούτσια ελιών
  • Φλούδια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, κλπ)
  • Φύλλα ευκαλύπτου (είναι τοξικά)
  • Πευκοβελόνες
  • Νοβοπάν (περιέχει χαλκό, αρσενικό και χρώμιο)
  • Χαρτί γυαλιστερό
  • Χαρτί με χρώμα ή μελάνι
  • Κρέας και ζωικά προϊόντα γενικώς
  • Λάδι
  • Γαλακτοκομικά
  • Πλαστικά
  • Μέταλλα
  • Χημικά (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα κλπ.)
  • Άρρωστα φύλλα ή φυτά και ζιζάνια
garden of eden

Πως να φτιάξετε το σωρό
(Θερμή μέθοδος)
  1. Μαζέψτε τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας («πράσινα») που περιγράψαμε παραπάνω σε ένα μικρό κάδο ή σωρό. Τεμαχίσετε τα μεγάλα ή ογκώδη υλικά σε μικρά κομματάκια ούτως ώστε να αναπτυχθούν περισσότεροι μικροοργανισμοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία.
  2. Αναμείξτε με ξερά φύλλα, κομμένα κλαδάκια κλπ. («καφέ»)
  3. Ελέγξετε την υγρασία του σωρού. Το μίγμα πρέπει να είναι τόσο υγρό ώστε να μην στάζει, όπως ένα καλά στιμμένο σφουγγάρι.
  4. Συνεχίστε να προσθέτετε υλικά μέχρι να φτιάξετε τον σωρό σας ο οποίος για να θερμανθεί δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 1μ x 1μ x 1μ και όχι μεγαλύτερος από 1,80μ (διότι τότε εμποδίζεται η σωστή κυκλοφορία του οξυγόνου).
  5. Ανακατεύετε κάθε 5-6 ημέρες τον σωρό.
Έτοιμο κόμποστ!
 Η διαδικασία που περιγράψαμε χρειάζεται περίπου  ένα μήνα για να ολοκληρωθεί. Αν οι παρεμβάσεις σας είναι σπανιότερες, τότε η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο αλλά πάλι θα πάρετε κομπόστ.
Κατά την φάση της θέρμανσης (ζύμωση) ο σωρός μειώνεται στο μισό του αρχικού του όγκου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζονται 4–8 εβδομάδες ακόμη ώστε το κόμποστ να ωριμάσει. Το έτοιμο κόμποστ έχει σκούρο καφέ χρώμα, θρυμματίζεται εύκολα, έχει μία ευχάριστη μυρωδιά νωπού χώματος και δεν αναγνωρίζεται κανένα από τα αρχικά συστατικά
Το  ώριμο κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στις γλάστρες οποιαδήποτε  εποχή του χρόνου. Δεν υπάρχει κίνδυνος η δόση να είναι υπερβολική διότι  τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται σιγά- σιγά   στο έδαφος.
 (Ψυχρή μέθοδος)
Υπάρχουν  πολλοί που έχουν την διάθεση να ασχοληθούν αλλά δεν έχουν τον χρόνο. Τότε θα αφήσουν την φύση να ενεργήσει μόνη της και απλώς η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο. 
Στην  προκειμένη περίπτωση τα υλικά τοποθετούνται  σε στρώσεις και παραμένουν εκεί μέχρι  να κομποστοποιηθούν. Πρώτα θα γίνει  το κάτω στρώμα το οποίο μπορείτε σταδιακά να το αφαιρείτε με την τσουγκράνα και να το χρησιμοποιείτε. Ένα μειονέκτημα  αυτής της μεθόδου είναι ότι, επειδή τα υλικά δεν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, τυχόν παθογόνοι οργανισμοί ή αρρώστιες των φυτών που προϋπήρχαν δεν εξοντώνονται. Κάποιος όμως που γνωρίζει τον κήπο του μπορεί να αποφύγει να ρίχνει τα άρρωστα φυτά στον σωρό.  
Άλλο  μειονέκτημα είναι ότι τα υπολείμματα κουζίνας αν αφεθούν σε ανοιχτό σωρό χωρίς να αναδεύονται μπορεί να προσελκύσουν στον κήπο βλαβερά ζωύφια ή αρουραίους. Γι’ αυτό καλόν είναι να μη μένουν εκτεθειμένα στην επιφάνεια αλλά πάντα να καλύπτονται με ένα στρώμα «καφέ» υλικών. Άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά και μόνο τα κλαδέματα του κήπου σας, μέθοδος αργής αποσύνθεσης αλλά χωρίς παρενέργειες
Η ψυχρή  μέθοδος μπορεί να χρειαστεί και  ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα όμως είναι εξ’ ίσου καλό με την θερμή μέθοδο και η συνεισφορά μας στην ανακύκλωση και την μείωση των απορριμμάτων εξ’ ίσου σημαντική.
 

via : perivos



14 σχόλια:

  1. Πόσο μ'αρέσουν οι συμβουλές σου!
    Έχουμε μεγάλο κήπο και δε προλαβαίνουμε να τον φροντίζουμε!
    Μία φίλη μας έταξε ένα κομποστοποιητή.
    Κάποια απ όσα διάβασα τα κάνουμε σωστά απ όσο διάβασα στην ανάρτηση όμως τα περισσότερα τα κάνουμε λάθος.
    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες σου..
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες ,καλό απογευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση Μιράντα!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσπάθησα κάποτε να κάνω κομπόστ,με την πρώτη μέθοδο,αλλά δεν τα κατάφερα!!Δεν είχα το χρόνο,να τα ανακατεύω,τόσο τακτικά!Με την ψυχρή μέθοδο,το κομπόστ αργεί πολύ να γίνει!Χρησιμότατες,όμως οι οδηγίες σου!Κάποια πράγματα που αναφέρεις δεν τα ήξερα.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι δεν τα κατάφερες με την πρώτη φορά μην σε προβληματίζει,σίγουρα θα τα καταφέρεις την επόμενη ειδικά τώρα που έχεις και την εμπειρία της πρώτης.Κατά την γνώμη μου η καλύτερη μέθοδος είναι η ζύμωση(Θερμή μέθοδος),γιατί το λίπασμα σου είναι έτοιμο σε ένα μήνα και γιατί το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να ανακατεύεις το κομπόστ 1-2 φορές την εβδομάδα,ενώ η ψυχρή μέθοδος έχει περισσότερα μειονεκτήματα.Εύχομαι αν το ξαναπροσπαθήσεις και να μας πεις και το αποτέλεσμα φυσικά,γιατί ο κήπος σου θα πάρει την καλύτερη τροφή που θα μπορούσε και τα αποτελέσματα θα είναι σούπερ εντυπωσιακά!Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου,καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι οτι καλυτερο εαν εχεις χωρο για να το φτιαξεις!

    Σε ευχαριστω για την επισκεψη και τις ευχες σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μ'ενδιαφέρουν πολύ όσα γράφεις: ώσπου να δημιουργηθεί το κομπόστ, μυρίζει? Δηλαδή, μπορώ να το βάλω στο μπαλκόνι του σπιτιού μου πχ. το καλοκαίρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Τόνια και καλή εβδομάδα να έχουμε!Η καλύτερη εποχή για να κάνουμε κομπόστ είναι το φθινόπωρο όπου έχουμε αφθονία πεσμένων φύλλων,που είναι ένα από τα βασικά συστατικά του κομπόστ.Οπότε το φθινόπωρο λόγω ψύχρας δεν αναπτύσσονται τόσο εύκολα οι μυρωδιές.Να έχεις υπόψιν σου ότι τα υλικά που χρησιμοποιούμε από την κουζίνα μας πρέπει πάντα να είναι σκεπασμένα από φύλλα και χώμα για να μπορέσει να γίνει η αποσύνθεσή τους,πράγμα που μας βοηθάει στην κάλυψη τη μυρωδιάς.Αν πάλι επιμένεις στο να φτιάξεις το κομπόστ σου το καλοκαίρι,μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κάδο με καπάκι που θα συγκεντρώνεις τα υλικά σου και να το κλείνεις κάθε φορά που θα επισκέπτεσαι το μπαλκόνι σου!Ελπίζω να σε βοήθησα λιγάκι,μη διστάζεις να με ρωτήσεις οτιδήποτε,αν γνωρίζω θα χαρώ να σε βοηθήσω.Φιλιά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ, θα κάνω μια δοκιμή σε μικρό δοχείο! Από φύλλα άλλο τίποτα! Θα σου πω τι έγινε!

      Διαγραφή
    3. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τις εντυπώσεις σου Τόνια μου.Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  8. καλημέρα και καλή εβδομάδα
    κάτι σαν ανακύκλωση δηλαδή..τίποτα δε πετάμε..όλα μπορούν να φανούν χρήσιμα κάποια στιγμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλημερα Μιραντα.πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου!!Σ`ευχαριστω,θα δοκιμασω να κανω το δικο μου λιπασμα.Μονο πες μου αν εχει σημασια το μεγεθος του καδου που θα χρησιμοποιησω,και αν κανει να εχει καπακι απο πανω...καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ρένα!Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια!
      Στην ερώτησή σου για το μέγεθος του κάδου θα απαντήσω ότι είναι αντίστοιχος με το μέγεθος του κήπου.Δηλαδή αν έχεις μεγάλο κήπο θα χρειαστείς και μεγάλο κάδο.Καλό θα είναι να μην είναι ο κάδος σου πολύ μεγαλύτερος από τα υλικά σου,γιατί κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης δεν θα λειτουργεί σωστά.Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις καπάκι (διαθέτουν όλοι οι κάδοι του εμπορίου) για να διατηρείται η κατάλληλη υγρασία και θερμοκρασία στο μείγμα σου.Επίσης θα σου σύστηνα να προμηθευτείς τον μαύρο κάδο αντί του πράσινου διότι απορροφά μεγαλύτερη ακτινοβολία και αυτό συνεπάγεται ταχύτερη κομποστοποίηση.

      Διαγραφή

i love comments