Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ


Tutorial Βασίλειος



Η αγάπη μου για τον βασιλικό είναι μεγάλη και επειδή στη Ελλάδα ζούμε,είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλοί ομοιοπαθείς που λατρεύουν τον βασιλικό σε κάθε εκδοχή του.
Γιαυτό λοιπόν θα σας δώσω κάποιες πρακτικές συμβουλές για να καλλιεργήσετε τον βασιλικό στον κήπο ή στις γλάστρες σας. 







 Ο βασιλικός είναι ένα φυτό μονοετές που το συναντάμε στα ήπια και ζεστά κλίματα.Έχει ξαδερφάκια την ρίγανη,το δενδρολίβανο, τη μαντζουράνα,τη μέντα,το φασκόμηλο και τον χρησιμοποιούμε σαν καρύκευμα για το έντονο και χαρακτηριστικό του άρωμα.

Για να ενισχύσετε το άρωμα του φυτέψτε τον σε ηλιόλουστη θέση ή αν βρίσκετε σε γλάστρα,μετακινήστε την σε ηλιόλουστο μέρος.

Επειδή έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη μην ξεχνάτε να λιπαίνεται και να ποτίζεται το έδαφος συχνά.

Όταν θελήσετε να τον χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική σας απλώς κορφολογήστε το φυτό σας.Κόψτε δηλαδή λίγα φύλλα κάθε φορά από το πάνω μέρος του φυτού και όχι ολόκληρο το κλαδάκι.Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνετε καλύτερη ανάπτυξη του φυτού και το φυτό σας αναπτύσσεται πλευρικά και σφαιρικά έτσι ώστε να γίνει ένας ωραίος θάμνος.

Κόψτε τα άνθη του μόλις εμφανιστούν για να σιγουρευτείτε ότι θα παρατείνετε την ζωή του φυτού σας και θα αντέξει μέχρι και τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Υπάρχει ένα μυστικό για να έχετε ένα πολύ αναπτυγμένο και υγιές φυτό και αυτό δεν είναι άλλο από το κλάδεμα.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες που τις βρήκα εδώ για να καταλάβετε καλύτερα το κλάδεμα και τη σωστή ανάπτυξη του φυτού.  


Έτσι είναι το φυτάκι του βασιλικού που θα αγοράσετε από το φυτώριο αν το πάρετε σε κεσεδάκι και όχι αναπτυγμένο.

Basil Tutorial


Έτσι θα γίνει το φυτό σας εάν δεν το κλαδέψετε καθόλου.Σίγουρα δεν σας φτάνουν τα φύλλα του για να φτιάξετε πέστο για όλη την οικογένεια.

basil tutorial 2


Δείτε τώρα και το σωστό κλάδεμα.Αν κοιτάξετε παραπάνω την εικόνα με το μικρό μας φυτάκι θα δείτε ότι τα φύλλα βρίσκονται αντικριστά και αυτό είναι πολύ σημαντικό.Στον βασιλικό τα φύλλα αναπτύσσονται σε δυάδες το ένα απέναντι από τ'άλλο.Στην παρακάτω εικόνα θα δείτε ότι πρέπει να κόψετε το κοτσάνι 2 εκατοστά πιο πάνω,από τα μικρά φύλλα που αναπτύσσονται.


Βασίλειος 3

Το ίδιο φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα με διαφορετική ποικιλία βασιλικού αυτή τη φορά ο λεγόμενος μοβ,που κι αυτός αν κοπεί 2 ή 3 εκατοστά πάνω από τα καινούργια φύλλα θα αναπτυχθούν 4 φύλλα ακόμη κάνοντας το φυτό σας να έχει αλματώδη ανάπτυξη.

Βασίλειος 4



Το αποτέλεσμα και στις δύο ποικιλίες βασιλικών είναι αυτό.

Βασίλειος 2

Μεγάλοι θάμνοι που είναι ικανοί να σας προσφέρουν αρκετή σάλτσα πέστο για μια σεζόν!

Βασίλειος 1

Καλή τύχη με τα δικά σας φυτά!



17 σχόλια:

  1. Τρελαίνομαι για τη μυρωδιά και τη γεύση που δίνει στις κόκκινες σάλτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις Χριστινάκι!Νομίζω ότι θέλω να τον προσθέτω παντού!Γι'αυτό έγραψα ότι ποτέ δεν είναι αρκετός!

      Διαγραφή
  2. Στην αυλή μου έχω 5 βασιλικούς και η μυρωδιά τους είναι αξεπέραστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξεπέραστη δεν λες τίποτα Πινελιά μου φαντάζομαι πέστο που θα τρώτε...

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ χρήσιμη αυτή η ανάρτηση. Μ' αρέσει πάρα πολύ η μυρωδιά του βασιλικού, και μ' αρέσει και στα φαγητά και ως πέστο. Αλλά καμία γλάστρα δε μου κράτησε αρκετά, και υποθέτω πως είναι λόγω του ότι δεν ξέρω να τα κλαδεύω και να τα κορφολογώ σωστά. Πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες σου, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Πελαγία μου για τα καλά σου λόγια και μένα μ'αρέσει ο βασιλικός και πειραματίστηκα πολύ μέχρι να καταφέρω να κρατήσω έναν,γι'αυτό μην ανησυχείς δεν έκανες εσύ κάτι που δεν έπρεπε,απλά τα φυτάκια σου ήθελαν το κλαδεματάκι τους για να πάρουν τα πάνω τους!Τα φιλιά μου σου στέλνω!

      Διαγραφή
  4. Πολύ σημαντικές οι πληροφορίες για το κλάδεμα. Γνώριζα για τα άνθη αλλά όχι ότι υπάρχει συγκεκριμένο κλάδεμα.
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως κάθε πράγμα έχει τον τρόπο του Kathy,το ίδιο γίνεται και με τα φυτά. Σε ευχαριστώ που πέρασες.

      Διαγραφή
  5. I love basil! interesting post!
    I gave you a like on Facebook! I am very happy if you do the same (my facebook is new and at the end of the blog)
    Have a wonderful weekend!!! and my G+ for you...

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλώς σε βρίσκω Μιράντα! Πολύ πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου γιατί λατρεύω τα φυτά και ειδικά τον βασιλικό και το πέστο. Καλή σου μέρα κι αν θέλεις, σε περιμένω για επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς ήρθες Kiki στο μπλόγκ μου,ελπίζω να βρεις και τα υπόλοιπα θέματα χρήσιμα και να περνάς ευχάριστα όποτε με επισκέπτεσαι.Ευχαριστώ για την πρόσκληση, φυσικά και θα έρθω το μπλόγκ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφο τό blogoσπιτάκι σου!Μού αρέση πού είναι γεμάτο λουλούδια!Ασχολούμαι μέ τήν κηπουρική,καί βρίσκω πολύ ενδιαφέρων τίς αναρτήσειες σου!Μέ μεγάλη μου χαρά νά τά λέμε!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια!Είναι ωραίο που ασχολείσαι με την κηπουρική έτσι θα μπορούμε να ανταλλάζουμε απόψεις και να τα λέμε.Θα σε επισκεφθώ σύντομα!

      Διαγραφή

  9. I have an award for you in my blog!!
    Hope you like...

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Μιράντα μου, διάβασα την ανάρτηση σου κ μου φαίνεται οτι όλο το σπίτι μυρίζει βασιλικό, πολύ ενιαφέρον φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπραβο Μιραντα,λουλουδιασμενο blog,εχω πολλα βασιλικα και πολλα ξαδελφια του αλλα σε γλαστρα,οχι στο χωμα γιατι εχω 2 χελωνιτσες και τα τρωνε.Τα λουλουδια στο σπιτι ειναι τ'ωραιοτερο στολιδι!!!Ο Ramon κουκλος!!!!Σιγουρα το blog σου δεν θα το ξεχασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Μαρία σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το μπλογκ και για στον σκύλο μου που δεν τον άφησες παραπονεμένο!Είναι όμορφο να έχεις λουλούδια και κατοικίδια που φροντίζεις(ο γιος μου θα ξετρελαίνονταν με τις χελωνίτσες σου),άλλωστε και αυτά στο ανταποδίδουν με το παραπάνω.Να περνάς να τα λέμε!

      Διαγραφή

i love comments