Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ο κρίνος της Παναγιάς





Ο κρίνος της Παναγιάς ανήκει στην κατηγορία των φυτών που ονομάζονται Hosta  Gold Standard.Υπάρχουν πολλές ποικιλίες Hosta με διαφορές στο χρώμα των φύλλων,από σκούρο πράσινο,ανοιχτό χρυσόπράσινο ή και πράσινα φύλλα με μεγάλο κίτρινο κέντρο,αλλά και των λουλουδιών,αφού μπορεί να είναι μωβ ή λευκά, είναι μερικές από τις διαφορετικές εμφανίσεις των Hosta. 







Πολυετή,ποώδη,φυτά που καλλιεργούνται κυρίως για τα πολύ διακοσμητικά,μεγάλα φύλλα τους και για τα λευκά ή μπλε-μοβ, χωνοειδή,ελαφρά αρωματικά άνθη τους,που εμφανίζονται πάνω σε όρθια στελέχη τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Προέρχονται από τις δασώδεις και υγρές περιοχές της βορειο­ανατολικής Ασίας. Διαιρούνται ανάλογα με το σχήμα του φύλλου τους σε:ωοειδή,λογχοειδή,στρόγγυλα και καρδιόσχημα, ενώ ανάλογα με το σχήμα της διχρωμίας τους : με πλατύ περίγραμμα,με στενό περίγραμμα και με έγχρωμο κέντρο.





 




Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να βρω πληροφορίες για την ονομασία του φυτού,μιας και το δικό μου μου το έδωσε μια φίλη πριν από λίγα χρόνια που την ευχαριστώ πολύ και μου το είχε αναφέρει ως ο 'κρίνος της Παναγιάς'.
Το όνομα αυτό δεν είναι τυχαίο,αφού το φυτό ανθίζει μία φορά τον χρόνο τον δεκαπενταύγουστο στη γιορτή της Παναγίας και όσο και να έψαξα δεν βρήκα άλλη ονομασία.Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο και μπορεί να μου ανοίξει τα μάτια με μεγάλη χαρά θα δεχτώ το σχόλιο του.



Επίσης μία ακόμη διευκρίνηση,την παρούσα ανάρτηση ήθελα να  την δημοσιοποιήσω την παραμονή του δεκαπενταύγουστου αλλά δυστυχώς το φυτάκι μου με πρόδωσε,καθώς δεν ήταν σε πλήρη άνθιση και ήθελα μερικές ακόμη φωτογραφίες να σας δείξω.Νομίζω τελικά,ότι το αποτέλεσμα με δικαίωσε. 


16 σχόλια:

  1. Γειά σου Μιράντα. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες. Φυτά που τα έχουμε πολλές φορές στην γλάστρα μας και δεν γνωρίζουμε τίποτα γι. αυτά.
    Άλλωστε σε όλες εμάς που ασχολούμαστε με τις κατασκευές πόσα υλικά δεν μας προσφέρουν. Εγ΄λω δεν υπάρχει περίπτωση να βγω στην εξοχή και να μην γυρίσω με την συγκομιδή μου. Αλλά ακόμη και από το μπαλκόνι μου όλο και κάτι θα χρησιμοποιήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gina καλώς ήρθες στην παρέα μας!Χαίρομαι που βρίσκεις τις πληροφορίες χρήσιμες-κάνω ότι μπορώ γι'αυτό-και θα ήθελα πολύ να δω να χρησιμοποιείς λουλούδια στις κατασκευές σου,θα είχε πολύ ενδιαφέρον και γιατί όχι να τις παρουσιάσω και εδώ, στο δικό μου μπλογκάκι!Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως είναι το φυτό κάλα http://en.wikipedia.org/wiki/Zantedeschia_aethiopica..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας αλλά δεν είναι Κάλα.Είναι ένα είδος Hosta από τα πολλά που υπάρχουν,μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Hosta.

      Διαγραφή
    2. miranta ευχαριστώ για το tip νομίζω πως βρήκα με τι θα γεμίσω μια σκιερή ευθεία στο κτήμα μου με ωραία λουλούδια..

      Διαγραφή
    3. Πολύ καλή επιλογή,χαίρομαι που σας βοήθησα.Να έχετε υπόψιν ότι το ριζικό τους σύστημα είναι βολβοειδές.Δηλαδή πολλαπλασιάζονται μόνα τους κάθε χρόνο,οπότε μπορείτε πολύ εύκολα να χωρίσετε την ρίζα του φυτού μετά τα πρώτα 1 ή 2 χρόνια και να το μεταφυτέψετε κάπου αλλού, έχοντας 2 καινούργια φυτά.
      Μπορείτε επίσης να τα τοποθετήσετε γύρω από την ρίζα (στη βάση) ενός δέντρου,δημιουργώντας έτσι λίγη "πρασινάδα" στον γυμνό κορμό.
      Μία διευκρίνηση ακόμη που δεν αναφέρετε στο παραπάνω ποστ,τον Νοέμβρη τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν,με αποτέλεσμα το φυτό να μην υπάρχει (φαίνεται) πάνω από το έδαφος,οπότε το σημείο που θα τα τοποθετήσετε να μένει κενό.Αυτή είναι και η καλύτερη εποχή για διαίρεση και μεταφύτευση.Με τις πρώτες ζέστες της Άνοιξης όμως μικρά φυλλαράκια ξεπροβάλλουν από το έδαφος με γρήγορους ρυθμούς.
      Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
      Καλή σας μέρα!

      Διαγραφή
    4. Miranta ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές σου, και επειδή μου άρεσε το άρθρο σου το αναδημοσίευσα στο blog μου, http://i-news247.blogspot.gr/2013/11/blog-post_2919.html

      Διαγραφή
    5. Με αιφνιδιάσατε ευχάριστα!Δεν γνώριζα ότι διατηρείτε μπλογκ.
      Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε,από σήμερα θα έχετε μια ακόμη καινούργια αναγνώστρια!
      Ευχές για μία όμορφη και εύκολη μέρα!

      Διαγραφή
    6. H κάλα είναι ο κρίνος που είναι σα χωνί. Φαντάσου ένα χωνί φτιαγμένο με χαρτί στριφογυρισμένο. Αυτή είναι η κάλα.
      Εχω κάλα...
      Γελώ ξέρεις γιατί?
      Γιατί είμαι σίγουρη πως αν ήσουν Αθήνα θα κάναμε καλή παρέα...
      Εχουμε τόσα κοινά ενδιαφέροντα... αλλά και γούστα... :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    7. Έχεις απόλυτο δίκιο Λιακαδίτσα μου,σε όλα.Μακάρι να ήμασταν κοντά :)

      Διαγραφή
  4. Έχει η μαμά μου τέτοια φυτά στην αυλή. Λέγονται αλλιώς και "ωραίες γυναίκες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.Δεν την είχα ακουστά αυτήν την ονομασία.

      Διαγραφή
  5. Hosta plantaginea - το μόνο από την οικογένεια Hosta που μυρίζουν τα άνθη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την διευκρίνηση,είναι ωραίο να γνωρίζουμε και την επιστημονική ονομασία του φυτού.
      Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΨΑΧΝΩ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟ
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο παραλιακά όπου υπάρχουν αμμοθυνες. Τελευταία φορά τα είδα στις παραλίες της Πύλου του Πετροχωρίου και του Ρωμανού.

      Διαγραφή

i love comments