Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τα πολύτιμα δάκρυα του ... μαστιχόδεντρου




Πουθενά αλλού στον κόσμο τα δάκρυα δεν είναι τόσο πολύτιμα όσο στη Νότια Χίο ...Από την αρχαιότητα το νησί του Βόρειου Αιγαίου έχει ταυτιστεί με τη διασημότερη φυσική ρητίνη της ελληνικής γης,τη μαστίχα. 









Αν και οι σχίνοι (αειθαλής θάμνος  με επιστημονική ονομασία Πιστακιά )στην οικογένεια των οποίων ανήκουν τα μαστιχόδεντρα ευδοκιμούν σε όλη τη Μεσόγειο,η μαστίχα συλλέγετε μόνο κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται στη Νότια Χίο.Το μυστικό είναι το ιδιαίτερο μικροκλίμα.Η Χίος έχει μακρόστενο σχήμα,με ψηλά δασωμένα βουνά στο βόρειο τμήμα που συγκρατούν την υγρασία και εξασθενούν τους βοριάδες.Έτσι το νότιο κομμάτι αποκτά ιδιαίτερο κλίμα,με ήπιο χειμώνα,πολύ ξηρό και ζεστό καλοκαίρι,που επιτρέπει στη μαστίχα να στεγνώσει.


Μαστιχόδεντρο στη Χίο

Τα μαστιχόδεντρα καλλιεργούνται σε κοιλάδες αλλά και σε ορεινότερες περιοχές, αφού το πετρώδες έδαφος ευνοεί την ανάπτυξή τους. Φυτεύονται σε σειρές και οι άκρες τους ακουμπούν μεταξύ τους.Ο αριθμός των οικογενειών που ασχολούνται με την καλλιέργεια μαστίχας ανέρχεται στις 4500 χιλιάδες.
Ο πολλαπλασιασμός των μαστιχόδεντρων γίνεται αποκλειστικά με μοσχεύματα. Για καλλιέργεια συνήθως επιλέγονται τα αρσενικά δέντρα (καρπόσκοινα). Τα μοσχεύματα φυτεύονται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο σε βάθος 40 εκατοστών. Για γρηγορότερα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ενέσεις ριζοβολίας.
Όταν το μαστιχόδεντρο φθάσει σε ηλικία 3 ετών, αρχίζει το κλάδεμά του που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Τα νεαρά φυτά επίσης πρέπει να ποτίζονται τα 2-3 πρώτα χρόνια. Τα παλαιότερα δέντρα δε χρειάζονται πότισμα , γιατί έχουν μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Αντίθετα η μεγάλη υγρασία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της μαστίχας. Τα μαστιχόδεντρα είναι αρκετά ανθεκτικά φυτά και έτσι δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες. Ωστόσο υπάρχουν ασθένειες από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι ένα είδος μύκητα (ίσκα) του γένους Polyporus, όπως και ένα άλλο είδος μύκητα ο Eutyra Armeniaca. Τα μαστιχόδεντρα επίσης προσβάλλονται από διάφορα «κοκκοειδή» της ψείρας (coccidae).







Η μαστίχα της Χίου είναι φυσική,αρωματική ρητίνη που περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό από 80 και πλέον αρωματικά και θεραπευτικά συστατικά.Η μέθοδος παραγωγής της παραμένει αναλλοίωτη από την αρχαιότητα.














Οι επιφανείς κυρίες της αρχαιότητας χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από μαστιχόδεντρα για να λευκαίνουν τα δόντια τους.

Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς γιατροί και φιλόσοφοι αναφέρονται στις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας που καταγράφηκε ως η πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου.Η τιμή της στην αρχαία Ρώμη ήταν 10 δηνάρια η λίβρα,όταν το μαύρο πιπέρι στοίχιζε 4 και το τζίντζερ 6 !

Οι Φραγκισκανοί μοναχοί τη χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν το  'βάλσαμο της Ιερουσαλήμ'  μια θαυματουργή αλοιφή που τη χρησιμοποιούσαν στην ιατρική,καλλωπιστικές κρέμες,αποσμητικά ακόμη και στην μαγειρική τους τη χρησιμοποιούσαν το 1700.

Στα μέσα του 18ου αιώνα φτιάχτηκε το πρώτο λουκούμι με μαστίχα στην Κωνσταντινούπολη.

Στο Βυζάντιο συγκαταλεγόταν στα πολυτελή εξαγωγικά αγαθά της αυτοκρατορίας. 



via : wikipedia
      : εθνος.gr 
      : chioshistory


2 σχόλια:

i love comments