Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Φυτά για ενυδρεία



Τα φυτά με τους διάφορους τόνους του πράσινου και τα ποικίλα σχήματα δίνουν στο ενυδρείο μας την ζωντάνια του φυσικού τοπίου,αλλά την ηρεμία και την αρμονία επίσης,χαρίζοντας μία ξεχωριστή διακοσμητική προοπτική στη μικρογραφία του βυθόκοσμου.Και φυσικά μιλάμε για ζωντανά φυτά και όχι πλαστικά,που χρειάζονται βέβαια περισσότερη φροντίδα,αλλά εκπληρώνουν παράλληλα και κάποιες σημαντικές αποστολές.




Φιλτράρουν το νερό με φυσικό τρόπο καθώς και το 
εμπλουτίζουν με οξυγόνο κατά την φωτοσύνθεση.Προσφέρουν στα ψάρια τη δυνατότητα να κρυφτούν και έτσι μειώνουν κατά πολύ το άγχος τους.Είναι επίσης καταφύγιο για τα μικρότερα ψάρια που πρέπει να κρύβονται για να μην φαγωθούν από τα μεγαλύτερα.

Οδηγίες για σωστό φύτεμα

Συμπληρώστε νερό μέχρι τη μέση ή τα 2/3 περίπου του ενυδρείου για να μπορέσετε να φυτέψετε τα φυτά,το φύτεμα είναι διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει σωστά χωρίς καθόλου νερό. Είναι πιθανόν να θολώσει το ενυδρείο από το πρώτο νερό που θα μπει μέσα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει γιατί είναι φυσιολογικό. Όταν θα τεθεί σε λειτουργία το φίλτρο σας, θα είναι θέμα χρόνου πλέον να καθαρίσει.

Ξεκινήστε να φυτεύετε πρώτα τα μεγαλύτερα φυτά στο πίσω μέρος του ενυδρείου και μετά τα χαμηλότερα στο μπροστινό. Καλό είναι να κόψετε πρώτα λίγο με ένα ψαλιδάκι τις ρίζες - ένα είδος ριζικού κλαδέματος δηλαδή - για να τα προτρέψετε να βγάλουν νέες, που θα πιάσουν καλύτερα στο βυθό σας. Αφαιρέστε ότι σάπια ή χαλασμένα φύλα υπάρχουν και ανοίξτε προσεκτικά και με αργές μαλακές κινήσεις, τρύπες κατάλληλες για να τα βάλετε μέσα, καλύπτοντας όλες τις ρίζες τους με χαλίκι. Μην ξεχνάτε ότι από κάτω υπάρχει το υπόστρωμα (εάν βέβαια έχετε βάλει) και δεν θα πρέπει να το ανακατέψετε. Όπου χρειαστεί, τοποθετήστε από πάνω μικρά βότσαλα ή πέτρες που θα βοηθήσουν να κρατηθούν κυρίως τα μεγαλύτερα φυτά στη θέση τους. Να θυμάστε ότι υπάρχουν και φυτά που δεν κάνει να μπει η κεντρική οριζόντια ρίζα που έχουν μέσα στο βυθό (πχ οι Ανούμπιες ή το Microsorum pteropus) γιατί θα σαπίσουν και θα χαλάσουν. Αυτά τα φυτά μπορείτε να τα πιάσετε σε ξύλα ή να τα στηρίξετε ανάμεσα σε πέτρες και να αναπτυχθούν από εκεί. Επίσης υπάρχουν φυτά που δεν χρειάζονται φύτεμα (πχ κερατόφυλλο κ.α) και απλώς μπορείτε να τα συγκρατήσετε σκαλώνοντάς τα κάπου (πχ σε ξύλα, καλώδια, σωληνάκια αέρα, κατάλληλες βεντούζες κλπ).

Φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για τις ανάγκες των φυτών που έχετε πάρει και βάζετε στο ενυδρείο σας. Θα πρέπει να ξέρετε από πριν τι χρειάζονται και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα χειριστείτε σωστά.


Διαλέξτε φυτά που είναι συμβατά με τα ψάρια σας,γιατί μερικά ψάρια μπορεί να τα φάνε ή να τα καταστρέψουν.

Παρακάτω σας έχω μια λίστα φυτών που ενδείκνυται για τους αρχάριους χομπίστες του είδους.

Java Fern (Microsorium pteropus)
Java Fern (Microsorium pteropus)

Wendtii, Πράσινο (Cryptocoryne wendtii)
Cryptocoryne wendtii
Cryptocoryne, Wendtii, Χάλκινο (Cryptocoryne wendtii κατά Tropica)
Cryptocoryne, Wendtii, Χάλκινο
Sword, Red Πεπόνι (Echinodorus Barthii V. "κόκκινο πεπόνι»)

Sword, Red (Echinodorus Barthii V.)
Σπαθί, το Amazon Sword (Echinodorus bleheri)
Sword, (Echinodorus bleheri) 
Tiger Lotus, Κόκκινο (Νυμφαία zenkeri)
Tiger Lotus
Vals, Corkscrew (Vallisneria americana) (10 μονάδες ανά παραγγελία)
Vallisneria, Corkscrew


Η ποικιλία των φυτών είναι πολύ μεγάλη.Υπάρχουν φυτά για ενυδρεία γλυκού και θαλασσινού νερού,φυτά από βολβούς,φυτά για χαμηλό φωτισμό,για εδαφοκάλυψη,επιπλέοντα,φυτά κατάλληλα για φυτοφάγα ψάρια,για κρύο και ζεστό νερό και άλλες πολλές κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο του ενυδρείου που θέλετε να δημιουργήσετε.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από υπέροχα φυτεμένα ενυδρεία και πάρτε ιδέες και για το δικό σας.                                             













Πάρε και ένα βιντεάκι για το πως θα κάνεις σωστά το φύτεμα του ενυδρείου σου.



οι εικόνες είναι από : http://www.aquariumplants.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

i love comments