Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ένα απλό λίπασμα

decay-165133-m


 
Υπάρχει ένας απλός τρόπος να φτιάξετε ένα εκπληκτικό λίπασμα από τα κομμένα κλαδιά, φύλλα και γενικά τα οργανικά απόβλητα του κήπου σας. Αφήστε τα εκεί που είναι.
Πάντως σε κάθε περίπτωση θα πάρετε ένα εξαίρετο βιολογικό λίπασμα κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια και δημιουργημένο με μηδαμινό κόστος.





Ναι καλά διαβάσατε, δεν χρειάζεται να ανακατεύετε ποτέ, δεν χρειάζεται να προσέχετε τίποτα. απλά μαζεύετε σε μια στοίβα όλα το καθάρισμα του κήπου σας και … ξεχάστε τα.
Εντός 2 μηνών θα έχει μειωθεί ο όγκος τους κατά 2/3 και θα έχουν απομείνει μόνο τα κλαδιά, τα οποία και μπορείτε να κάψετε σε ένα βαρέλι ή ειδικό χώρο και να σκορπίσετε την στάχτη στον κήπο, .Εάν δεν θέλετε φωτιές, ανοίξτε ένα λάκκο και μουλώστε τα, ώστε σε 4-6 μήνες ανάλογα το πάχος, να έχουν γίνει πάλι λίπασμα. Εάν είναι χονδρά, θα αργήσουν αρκετά να σαπίσουν, αν και αυτό είναι συνάρτηση του πάχους, τις υγρασίας του χώματος και των μικροοργανισμών που ζουν στο χώμα.
Το προϊόν που παίρνουμε από την τεχνική αυτή είναι μια σκόνη από τα φύλλα και τις φλούδες. Εάν υλοποιηθεί καλοκαίρι θα μας δώσει ένα σωρό από λεπτά τριμμένα φύλλα και φλούδες ή μια οργανική μαύρη μάζα εάν υπάρχει υγρασία. Μπορούμε να μαζέψουμε το υλικό με ένα φτυάρι και να το σκορπίσουμε στον κήπο ή στα φυτά μας ή να το συγκεντρώσουμε για χρήση οπότε επιθυμούμε.
Η καλύτερη χρήση του όμως είναι η τεμπέλικη ή μάλλον η έξυπνα προγραμματισμένη: εάν υπάρχει ένα μέρος του κήπου στο όποιο θα φυτέψετε κάτι σε 2-3 μήνες, μπορείτε να μαζέψετε εκεί τη στοίβα σας και να την αφήσετε να εμπλουτίσει το έδαφος. Έτσι θα κερδίσετε χρόνο, ειδικά εάν μιλάμε για το εξοχικό στο όποιο δεν πηγαίνετε και πολύ συχνά και φυσικά όταν πατέ προτιμάτε να ξεκουράζεστε.
Επειδή είναι μια πραγματικά απλή τεχνική και πολλές φορές η μόνη που ταιριάζει σε καλλιέργειες μεγάλης έκτασης ή βιολογικές, υπάρχουν και ειδικά μηχανήματα τα οποία και επιταχύνουν το χρόνο δημιουργίας υλικού. Τα μηχανήματα αυτά ονομάζονται θρυμματιστές και υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με τη χρήση. Έτσι μπορείτε να βρείτε για οικιακή χρήση ηλεκτροκίνητα μηχανήματα για κλαράκια κήπου ή ρυμουλκημένα και τροφοδοτούμενα από το τρακτέρ για μεγάλες ποσότητες και πάχους υλικών.

via : greenhost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

i love comments